Een grootschalig onderzoek naar cybercriminaliteit heeft geleid tot een internationale operatie. Onder de codenaam "Operation Cookiemonster" heeft de politie in samenwerking met autoriteiten in zeventien landen invallen gedaan en 17 verdachten gearresteerd, waarvan een aantal in Nederland. Deze criminelen maakten gebruik van gestolen gegevens van het Dark Web om vervolgens slachtoffers geld afhandig te maken via diverse digitale oplichtingsmethodes.
Genesis Market is een online marktplaats op het Dark Web waar gestolen gegevens, waaronder online vingerafdrukken die specifieke kenmerken van gebruikers bevatten, werden verhandeld. Hierdoor liepen naar schatting 50.000 Nederlanders acuut gevaar om slachtoffer te worden van cybercriminelen. Hoewel de exacte omvang van de schade nog wordt onderzocht, heeft de politie vastgesteld dat daadwerkelijke slachtoffers zijn gevonden. Zo is er bijvoorbeeld een laptop ontdekt met inloggegevens van een man uit Almere, die bleken te zijn gekocht op Genesis.
Het onderzoek naar Genesis Market begon in 2019 door de FBI, wat resulteerde in arrestaties in verschillende landen en een grootschalige operatie. Het zorgde er bovendien voor dat bekend werd dat vele slachtoffers malware op hun systeem hadden staan. De politie adviseert getroffenen om zo snel mogelijk malware van hun computers te verwijderen en altijd extra verificatiestappen te gebruiken bij het inloggen op websites om verdere schade te voorkomen.
Check op de volgende website je bedrijfs- en privémailadressen om te ontdekken of je betrokken bent geweest als slachtoffer van deze en andere criminele bendes: https://www.politie.nl/informatie/checkjehack.html#checkfunctie
De samenwerking tussen internationale autoriteiten benadrukt de vastberadenheid van de wereldwijde gemeenschap om cybercriminaliteit aan te pakken en te voorkomen dat onschuldige burgers slachtoffer worden van deze schadelijke praktijken.
Het probleem zit 'm echter in de omvangrijke operaties en de tijd die nodig is om digitale criminele bendes op te rollen. Hoewel het ontzettend goed is dat politie en justitiële diensten zich vastbijten in dit soort grootschalige onderzoeken, nog steeds komen er criminele bendes bij en worden veel slachtoffers gemaakt.
Hoe kan WeSecureIT je helpen? Bijvoorbeeld door het uitvoeren van een nulmeting cybersecurity. (Cyber Security Audit). We brengen voor je in kaart hoe kwetsbaar je bedrijf is voor ransomware en andere malware. Hoe ziet een hacker je organisatie en wat zijn de afspraken met externe leveranciers als het dan toch mis gaat? We gaan graag met je in gesprek wat we voor je kunnen betekenen.
Neem meteen contact op: 085-4012740