Onderdeel van

LOGO 75
blijf op de hoogte

Het laatste nieuws

De wereld van cybersecurity verandert continu. Blijf op de hoogte van actueel nieuws en de laatste ontwikkelingen.

FILTER OP

Lockbit ransomware ontsleuteling steeds dichterbij

10-06-2024

In februari van dit jaar hebben politiediensten tijdens een internationale operatie verschillende servers van de Lockbit-ransomwaregroep in beslag genomen. Dit was een cruciale stap in de strijd tegen ransomware, aangezien wereldwijd meer dan 2400 aanvallen zijn uitgevoerd met de Lockbit-ransomware, wat heeft geleid tot miljarden dollars aan schade. Goed nieuws voor slachtoffers, die met behulp van de ontsleutelingcodes hun data mogelijk weer terug kunnen krijgen.

Nog steeds onvoldoende aandacht voor cybersecurity bij bedrijven

07-05-2024

Het bewustzijn van bedrijfsbestuurders met betrekking tot de risico's die zij volgend jaar lopen, is onvoldoende. Europese regelgeving die dan van kracht wordt, stelt hen expliciet verantwoordelijk voor het cyberbeleid van hun ondernemingen. Als ze deze taak niet naar behoren vervullen, kunnen ze persoonlijk aansprakelijk worden gesteld en in het uiterste geval zelfs tijdelijk hun functie verliezen.

Cyberbende opgerold met 50.000 Nederlandse slachtoffers

21-03-2024

Een grootschalig onderzoek naar cybercriminaliteit heeft geleid tot een internationale operatie. Onder de codenaam "Operation Cookiemonster" heeft de politie in samenwerking met autoriteiten in zeventien landen invallen gedaan en 17 verdachten gearresteerd, waarvan een aantal in Nederland. Deze criminelen maakten gebruik van gestolen gegevens van het Dark Web om vervolgens slachtoffers geld afhandig te maken via diverse digitale oplichtingsmethodes.

Beschermen van domein en e-mailsysteem tegen reputatieverlies en phishing

29-02-2024

Helaas zijn er nog veel mensen die slachtoffer worden van phishing aanvallen. Hackers gebruiken steeds slimmere manieren en AI om nep e-mails er steeds echter uit te laten zien. Het is dus niet vreemd dat nog steeds veel bedrijven slachtoffer worden van hacks waar een phishingmail aan ten grondslag ligt. In dit nieuwsbericht nemen we u mee welke beschermingsmaatregelen uw organisatie kan nemen om uw domeinreputatie te beschermen en te zorgen dat phishing wordt geminimaliseerd.

Welkom onderweg!

29-01-2024

AVIA heeft de ambitie om het onderweg zijn fijner te maken. Of je nu enkele minuten in de auto zit of uren. Onder de noemer ‘Welkom onderweg’ is de missie van het bedrijf om het meest klantvriendelijke tankstation te zijn door ultiem gemak te bieden. AVIA is georganiseerd als coöperatie met 5 zelfstandige ondernemingen die het AVIA-merk uitdragen. Het netwerk bevat daarmee circa 400 tankstations in Nederland (3500 door heel Europa) en zo’n 1000 medewerkers. Allemaal in dienst van maandelijks ruim 2 miljoen klanten.

Round table over kansen en risico's van AI

17-01-2024

Het toepassen van AI is haast niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Dat geldt met name voor de accountancy, maar ook in veel andere bedrijfssoftware wordt AI toegepast, waarschijnlijk zonder dat u er erg in hebt. Ook medewerkers kunnen openbare AI tools gebruiken, wat kan zorgen voor extra risico's.

Europa stelt voorwaarden voor Artificial Intelligence

20-12-2023

Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie zijn, na drie dagen van debatteren, tot een voorlopig politiek akkoord gekomen over een aantal uniforme voorwaarden voor Artificial Intelligence in Europa. Met het akkoord dat op 9 december is bereikt komt de Europese Unie dichter bij het doel om tot een mondiale standaard van AI regulering te komen.

Als kleinere ondernemer hoeft u niet te voldoen aan de NIS2, toch?

23-11-2023

We merken dat veel MKB-ondernemers van mening zijn dat zij de dans zullen ontlopen. Ze zijn te klein voor toepassing van de NIS2 op hun organisatie of “waarschijnlijk” geen essentiële sector. Toch kan de NIS2 wel uitwerking hebben op kleinere MKB-ondernemingen. Om pas te beginnen als de vraag er ligt, lijkt niet verstandig. Daarom is het zinvol om goed voorbereid te zijn en te bepalen of u toeleverancier bent aan bedrijven die effectief te maken gaan krijgen met de NIS2.

Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

16-11-2023

Bewustwording van cyberrisico’s begint al op jonge leeftijd. In een wereld waarin de nieuwe generaties semi-digitaal opgroeien is het van groot belang dat kinderen kennis opdoen over de online gevaren die kleven aan het gebruik van het internet en sociale media. In Roermond hebben ze daad bij het woord gevoegd door de inzet van HackShield.

Kunstmatige Intelligentie (AI) een vloek of een zegen?

29-09-2023

In de afgelopen jaren heeft kunstmatige intelligentie (AI) grote vooruitgang geboekt en heeft het talloze gebieden getransformeerd waaronder geneeskunde, financiën en transport. Maar zoals bij veel technologische doorbraken het geval is, hebben ook cybercriminelen deze krachtige tool omarmd. Het gebruik van AI door cybercriminelen heeft een verontrustende trend ingeluid en brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor organisaties wereldwijd. 

Blinde vlekken in het IT-landschap

17-08-2023

Tijdens onze Cyber Security Audits komen we bij veel verschillende bedrijven. Vaak is vooraf de gedachtegang dat de informatiebeveiliging op orde is. "Ze zullen vast wat vinden, maar heel spannend zal het niet zijn". Onze risicoperceptie is natuurlijk iets anders door alle ellende die we zien als het mis is gegaan en we erbij worden geroepen om puin te ruimen. Blinde vlekken in het IT-landschap zorgen voor veel risico's.

Ook cybercriminelen maken wel eens een foutje

02-08-2023

Het is zaterdagochtend. We worden gebeld door een installatiebedrijf. De VPN is uitgevallen en ook de servers werken niet meer. De opgetrommelde IT’er snelt zich naar het bedrijf en logt in op een nog half functionerende server. Een losgeldbrief van een criminele bende staat op het beeldscherm… Hoe dan ook: internet eraf en de boel bevriezen! Hoe dit afloopt, lees nu verder!

Cybersecurity checklist voor de vakantieperiode

19-07-2023

Voor veel organisaties is de vakantieperiode aangebroken. Een inherent gevolg hiervan is dat misschien niet altijd iedereen even goed bereikbaar is en dat IT afdelingen vaak onderbezet raken.

Ook kan  het voorkomen dat zakelijke apparatuur of privé apparatuur met zakelijke data tijdelijk verplaatst naar andere delen van de wereld. Daar kleven extra risico’s aan. Hoe gaat u daar als bestuurder mee om? Start met deze checklist om ongewenste situaties te voorkomen.

De NIS2 regelgeving - wat is het en wanneer is het voor u van toepassing

14-07-2023

De nieuwe Europese NIS2 richtlijn scherpt de regelgeving aan op het gebied van informatiebeveiliging. De oude NIS is slechts van toepassing voor essentiële bedrijven. Hierbij kunt u denken aan leveranciers van drinkwater, energie en telecombedrijven. Met de komst van de nieuwe regelgeving NIS2 verandert dit aanzienlijk.

Meer bedrijven worden gezien als essentiële bedrijven en er wordt een nieuwe categorie toegevoegd: belangrijke bedrijven. Daar kunt u als MKB ondernemer zomaar tussen zitten.

Lees hier meer over de NIS2 en de toepasselijkheid voor uw organisatie.