Onderdeel van

LOGO 75
Prevent

Cyberincidenten Zetten Chemische Industrie in de Schijnwerpers

01-11-2023

In recente aanvallen is de chemische industrie getroffen door een golf van cyberincidenten, die de aandacht vestigen op de toenemende kwetsbaarheid van de industriele sector voor digitale bedreigingen. De incidenten hebben alarmbellen doen rinkelen en benadrukken de dringende behoefte aan versterkte cybersecurity-maatregelen.

Toename van Cyberaanvallen in de Chemische Sector

De chemische industrie is de afgelopen maanden getroffen door een aantal cyberaanvallen die verschillen van ransomware-aanvallen tot geavanceerde spionagepogingen. Deze incidenten hebben geleid tot verstoringen van de productieprocessen, dataverlies en in sommige gevallen, mogelijke risico's voor de volksgezondheid en het milieu. 

Een veel groter aantal bedrijven in de industrie en met productieomgevingen heeft te maken gehad met ransomware-aanvallen, waarbij aanvallers de systemen en gegevens van deze bedrijven hebben versleuteld en losgeld hebben geëist. Deze incidenten benadrukken het belang van bewustwording bij management en directie  en het hebben van effectieve beveiliginsmaatregelen.

Naast ransomware-aanvallen hebben beveiligingsdeskundigen ook melding gemaakt van geavanceerde spionagepogingen gericht op het stelen van bedrijfsgeheimen. Recent kwam dit al in het nieuws bij Nederlandse chipmachinefabrikant ASML.

Aanvalsdetectie omzeilen door AI-systemen

Met de komst van kunstmatige intelligente en het openbaar beschikbaar worden hiervan wordt de uitdaging van verbeterde beveiliging alsmaar groter. In een razendsnel evoluerend kat-en-muis spel zetten cyberbeveiligers alles op alles om digitale criminelen een stap voor te zijn.

Het toenemende aantal Incidenten bewijst echter dat het een bijzonder lastige opgave blijkt te zijn.

Onderschat cybercriminelen niet

De "vroeger" veel gehoorde term "het zal ons niet gebeuren, wij zijn niet interessant" is inmiddels steeds minder te horen bij ondernemers in welke branche dan ook. De vele cyberincidenten en wereldwijde aandacht zorgen er voor dat een basis bewustwording is ontstaan dat iedere persoon of organisatie slachtoffer kan worden van een hackaanval.

Digitale dreiging wordt onderschat

Toch zien we in onze risico-analyses dat een behoorlijk aantal ondernemers de digitale dreiging nog onderschat. Graag zorgen we er samen met de ondernemer en IT-dienstverlener voor dat er bewustere keuzes worden gemaakt. Wij helpen met het nodige inzicht en brengen de IT-omgeving en de mogelijke kwetsbaarheden en risico's in kaart, waardoor u als ondernemer bewustere keuzes kunt maken.

Meer weten, klik dan verder voor een uitgebreide nulmeting zodat u écht weet waar uw organisatie staat.

Cyber Security Audit