Alarmbel
Prevent

Hackersgroep LockBit opgerold na internationale operatie

21-02-2024

Ransomware zorgt bij veel bedrijven voor desastreuze schade. Overheden slagen er steeds vaker in om criminele bendes op te rollen. Zo is afgelopen week bekend geworden dat de Lockbit ransomware bende is opgerold door intensieve samenwerking tussen politiediensten van verschillende landen.

Wat is ransomware?

Ransomware is een type virus dat je computer overneemt en je bestanden versleutelt, zodat je niets meer kunt gebruiken. Mocht dit gebeuren wordt er meestal losgeld gevraagd om ervoor te zorgen dat je je bestanden weer terugkrijgt. Als je het betaald hebt, heb je echter geen garantie dat je ook daadwerkelijk je computer / servers en alle data daarop weer terugkrijgt.

Ook zijn vaak systemen en databases beschadigd, waardoor organisaties hoe dan ook enkele dagen platliggen, ook al krijgen ze de data weer terug.

Hoe kan je bedrijf geraakt worden door een ransomware aanval?

De schadelijke software wordt soms met een e-mail verstuurd, dan hoopt de hackergroep dat je op een link klikt in de mail of een bijlage download die met de mail wordt meegestuurd. Ook kan het door middel van een website verspreid worden. Als je een website bezoekt die geïnfecteerd is, of je hebt kwetsbare systemen aan het internet hangen, dan kan het zomaar gebeurd zijn voor je er bewust erg in hebt.

Waarom is een ransomware aanval schadelijk voor bedrijven?

Het kan onder andere leiden tot gegevensverlies en bedrijfsonderbreking, financiële schade en reputatieschade. In welke mate het getroffen bedrijf te maken heeft met de negatieve effecten, hangt natuurlijk af om welke ransomware het gaat en hoe snel het bedrijf reageert op de aanval. Sommige infecties met ransomware zijn relatief eenvoudig op te lossen, maar soms is de ransomware simpelweg niet te verwijderen. Bestanden en systemen raken dan al snel onherstelbaar beschadigd.

Wat is er gebeurd met Lockbit?

Door een gezamenlijke operatie van Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten, Europol en de Nederlandse politie staat de website van de hackersgroep nu onder controle van de veiligheidsdiensten, zijn er minimaal twee personen gearresteerd in Polen en Oekraïne en zijn er 34 servers van de cybercriminelen uit de lucht gehaald. Hierdoor is de hackergroep tenminste gedurende enige tijd "out-of-business".

Hoe kan WeSecureIT je helpen?

Bijvoorbeeld door het uitvoeren van een nulmeting cybersecurity. (Cyber Security Audit). We brengen voor je in kaart hoe kwetsbaar je bedrijf is voor ransomware en andere malware. We beantwoorden de vraag hoe een criminele hacker je organisatie ziet en waar je kwetsbaar bent.

We gaan graag met je in gesprek wat we voor je kunnen betekenen. Wil je volledig objectief en onafhankelijk jouw systemen getest hebben, neem dan contact op: 085-4012740