Onderdeel van

LOGO 75
Prevent

Ransomware: een groeiend probleem bij MKB bedrijven

25-08-2023

De laatste periode zien wij een enorme toename in ransomware-aanvallen. Ransomware blijft een ernstige bedreiging vormen voor organisaties wereldwijd, en de aard van deze aanvallen evolueert voortdurend.

Alertheid op ransomware aanvallen geboden

In de afgelopen maanden hebben we gezien dat cybercriminelen nieuwe en verfijnde tactieken inzetten om grotere impact te creëren en hogere losgeldbedragen te eisen. Een zorgwekkende trend is het richten op kritieke infrastructuren, zoals energiecentrales en logistieke netwerken. Deze aanvallen hebben niet alleen gevolgen voor de betrokken organisaties, maar kunnen ook een bredere impact hebben op de samenleving en de economie.

Wat kunt u doen om uw organisatie te beschermen?

  1. Regelmatige back-ups: Zorg ervoor dat u regelmatig back-ups maakt van belangrijke gegevens en systemen en dat deze back-ups offline en buiten het bereik van aanvallers worden bewaard.
  2. Software-updates: Houd uw besturingssystemen en software up-to-date. Veel ransomware-aanvallen maken gebruik van bekende kwetsbaarheden die al zijn gepatcht door fabrikanten.
  3. Beveiligingsbewustzijn: Train uw medewerkers om verdachte e-mails en bijlagen te herkennen en hen bewust te maken van de risico's van social engineering.
  4. Tweefactorauthenticatie (2FA): Implementeer 2FA waar mogelijk om extra beveiligingslagen toe te voegen aan uw accounts en systemen.
  5. Cybersecurity-beleid: Zorg voor een duidelijk en up-to-date cybersecurity-beleid binnen uw organisatie en zorg ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de richtlijnen en procedures.
  6. Endpoint bescherming: Implementeer goede antivirusbescherming en monitor uw netwerk en apparaten. Wij bieden u EDR & asset- en vulnerabilitymanagement. EDR beschermt u tegen nieuwere dreigingen, ook wanneer deze nog niet bekend zijn. Met assetmanagement houden we grip en inzicht op uw IT omgeving.
  7. Samenwerking: Blijf op de hoogte van de nieuwste dreigingen en best practices door samen te werken met beveiligingsexperts en brancheorganisaties.
  8. Bereid u goed voor: Zorg voor een up-to-date Incident Response Plan. Dan is uw organisatie voorbereid op een mogelijk incident. De impact wordt kleiner en u kunt het incident sneller afhandelen.

Ook geldt hier wederom: Voorkomen is écht beter dan genezen!

Golf van ransomware aanvallen

De recente golf van ransomware-aanvallen benadrukt het belang van proactieve maatregelen en continue waakzaamheid. Het is een gezamenlijke inspanning om de digitale veiligheid te waarborgen, en we raden aan om deze uitdaging serieus te nemen en stappen te ondernemen om uzelf te beschermen. 

Wilt u uw organisatie beschermen tegen ransomware-aanvallen en de digitale veiligheid van uw organisatie waarborgen? Neem dan contact met ons op: contact@wesecureit.nl

Ranaomware