Prevent

Updaten van systemen en applicaties van groot belang voor digitale veiligheid organisaties

15-09-2023

In de snel evoluerende wereld van technologie spelen computers en applicaties een cruciale rol in ons dagelijks leven. Of het nu gaat om het beheren van zakelijke financiën, communiceren met vrienden, familie of in de business, we vertrouwen op onze digitale systemen. Het is dan ook van groot belang om deze systemen regelmatig bij te werken om cyberincidenten te voorkomen.

Verbeteren van beveiliging

Een van de meest urgente redenen om software en systemen up-to-date te houden, is de verbetering van de beveiliging. Kwaadwillenden (individuen of criminele bendes) zijn voortdurend op zoek naar zwakke plekken in software om toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens, financiële informatie en bedrijfsgeheimen. Software-updates bevatten vaak updates voor bekende beveiligingslekken en kwetsbaarheden. Door regelmatig bij te werken, verkleint u de kans dat criminele hackers bij uw organisatie binnendringen.

Daarnaast is het fenomeen EOL (End Of Life) een ernstig beveiligingsrisico. EOL systemen worden niet meer voorzien van updates door de fabrikant / leverancier, waardoor kwetsbaarheden aanwezig blijven. Extra mitigerende maatregelen zijn dan dringend noodzakelijk, beter is om de EOL applicatie of hardware te vervangen.

Nieuwe Functionaliteit

Software-updates brengen vaak nieuwe functies en verbeteringen met zich mee. Deze kunnen de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren, waardoor u meer mogelijkheden krijgt met dezelfde software- en hardware. Het niet bijwerken van uw software betekent dat u deze (doorgaans) waardevolle functies misloopt. 

Compatibiliteit

Naarmate technologie zich ontwikkelt, worden oudere versies van software en systemen vaak niet langer ondersteund. Dit kan problemen veroorzaken als u probeert nieuwe hardware of andere software te integreren. Door regelmatig te updaten, zorgt u ervoor dat uw systemen compatibel blijven met de nieuwste technologieën.

Regelgeving en Wetgeving

Voor bedrijven is het voldoen aan wettelijke voorschriften en regelgeving van groot belang. Regelmatige updates kunnen helpen om te voldoen aan de steeds veranderende wetten met betrekking tot gegevensbescherming en beveiliging. Het niet naleven van deze voorschriften kan leiden tot boetes en juridische gevolgen. Zeker ten aanzien van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is hier al veel over geschreven door de Autoriteit Persoonsgegevens. In beleidsregels van deze Autoriteit is opgenomen dat End Of Life applicaties al direct zorgen voor "onvoldoende passende en adequate beveiligingsmaatregelen".

Updaten van vitaal belang voor veiligheid en ontwikkeling

Kortom, het regelmatig updaten van uw systemen en software is van vitaal belang om beveiligingsrisico's te minimaliseren, de prestaties te optimaliseren en te profiteren van nieuwe functies. Het missen van updates kan leiden tot aanzienlijke  risico's voor organisaties. Het is dan ook essentieel om tijd en middelen te investeren in het bijhouden van uw digitale bedrijfsmiddelen.

Bij WeSecureIT hebben we daar mooie oplossingen voor. Meer weten? Kijk op https://www.wesecureit.nl/